Eszközök

Eszköztár Fenntartható Energia Akciótervekhez:  “Climat Pratic” and “Clim'Agri”
Published by Isabelle Meiffren on 2013. 04. 23.

Fentartható Energia Akciótervének megvalósításához a "Pays Albigeois et Bastides"-régió (PAB) egy francia csoport által kialakított, Climat Pratic nevű eszközt használ. Ezen a területen tesztelték Franciaországban a Clim'Agri Diagnosis nevű eszközt is.

A Climat Pratic, mely a "Climate Compass" nevű eszköz alapján készült, feljegyzi a tevékenységek előrehaladását. Minden tevékenységnek a következő fázisokon kell végighaladnia: elindítás, konszolidáció, fejlődés és teljes végrehajtás. Az eszköz százalékban méri az egyes kihívások megoldásában való előrehaladást.

Eddig a következő tevékenységek indultak meg:

  • Épületek és közvilágítás energiaauditjai a régió közösségeinek egyharmadában,
  • Koordinált intézkedéssorozat a lakások fejlesztésére – a második fázis előkészületben,
  • A háztartások tudatosságának növelése az épületek szigetelése terén, személyes tanácsadás
  • Leltár készítése a nem hivatalos autómegosztási területekről, melyeket irányítani kellene.

SPECIÁLIS ESZKÖZ A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI SZEKTOROK SZÁMÁRA

A Pays de l'Albigeois-régióban tesztelték először Franciaországban a Clim'Agri diagnosis nevű eszközt is, amely egy új diagnosztikai eszköz a mezőgazdasági és erdészeti tevékenységek üvegházhatású gázkibocsátásának mérésére.

A Clim'Agri által mért adatok azt mutatják, hogy komoly energia- és klímapolitikai kihívás rejlik a biogáz-termelés potenciáljának kihasználásában. Mi is ez a kihívás? Egyrészt, hogy ne legyen konkurenciája a felhasználható szervesanyagnak, másrészt, hogy meghatározzuk a projekt sikerének nyitját. A Solagro számára egyértelmű, hogy a legígéretesebb projektek azok, amelyekben a gazdálkodók megtartják a projekt feletti gazdasági kontrollt, és ahol a döntéshozók be vannak vonva a teljes projektfolyamatba a tervezéstől a működtetésig.

ENERGIA- ÉS KLÍMADIAGNOSZTIKA: A RENDELKEZÉSEKRE ÁLLÓ FORRÁSOKHOZ IGAZÍTHATÓAN

A globális kibocsátás diagnózisában a PAB régió az egyszerűséget kereste.

Választott képviselőink nem akartak túlságosan széleskörű, hosszadalmas és költséges diagnosztikát – mondja Julien Frat, a PAB energia- és klímaügyi biztosa. Egy egyszerűsített szénanalízist választottunk (ADEME-módszer). Nem vizsgáltattuk azokat a területeket, ahol nincs hatáskörünk, mint például a hulladékgazdálkodást.

Ennyi elégséges, amikor tudjuk, hogy a statisztikai hibahatár bizonyos adatoknál a 30%-ot is elérheti a területünkön! Ezenkívül a mi eredményeink nagyjából megegyeznek a más régiókban, illetve az országos szinten mérttel. Ezek a jelentések azonban így is nagy pedagógiai értéket hordoznak, és képessé tesznek minket arra, hogy találjunk egy kiindulási pontot.

A kezdőállapotok felmérésében mutatkozó eltérések nem teljesen összeegyeztethetetlenek azzal a gyakorlattal, hogy bizonyos önkormányzatokban külön energetikai adatbázist is létrehoztunk, illetve azzal, hogy bizonyos témakörökben, mint például a mezőgazdaság és az erdészet, jobban elmélyedjünk.

A diagnosztika e két formája kiegészíti egymást; az a legfontosabb, hogy pontosan eldöntsük, hogy mire fókuszálunk: a régió mozgósítására vagy részletes intézkedésekre.